ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI
Prosty przepis na ciasto z orzechami i jabłkami
Szukasz przepisu na aromatyczne, wilgotne i pełne smaku ciasto, które zachwyci każdego? Ciasto orzechowe z jabłkami to prawdziwa uczta dla zmysłów! Miękkie, kwaskowe, soczyste
jabłka i delikatnie chrupiące orzechy tworzą idealne połączenie
przyjemnie
kontrastujących ze sobą tekstur i smaków, a kusząco-rozkoszny aromat
aromatu rozchodzi się z kuchni po całym domu już podczas jego pieczenia.

Ciasto orzechowe z jabłkami wybornie smakuje podane z filiżanką kawy lub herbaty. Przygotujesz je bez wysiłku, a efekt zachwyci każdego! Sprawdź przepis i przekonaj się, jak łatwo można upiec coś pysznego.
SKŁADNIKI NA ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI
Proporcje na keksówkę o wymiarach 9 cm x 27 cm (lub nieco dłuższą), wysokość 7 cm
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru, najlepiej trzcinowego (1 szklanka o pojemności 200 ml); taki cukier dodaje ciastu przyjemny karmelowy aromat
- 300 g mąki pszennej tortowej typ 450 (2 szklanki)
- 200 g oleju rzepakowego (1 szklanka)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g orzechów włoskich (waga podana po obraniu)
- 3 duże, kwaśne jabłka, najlepiej szare renety (około 500 g, waga podana po obraniu owoców)
ORZECHOWE CIASTO Z JABŁKAMI PRZEPIS KROK PO KROKU
Wbijam jajka do misy miksera, dodaję cukier i całość ubijam na najwyższych obrotach przez około 3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie cienkim strumieniem dolewam olej, kontynuując miksowanie. Stopniowo wsypuję wcześniej wymieszaną mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną i całość delikatnie miksuję na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C.
Orzechy siekam niezbyt drobno.
Jabłka obieram, wycinam z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce kroję w dużą kostkę.
Do
ciasta wsypuję orzechy i dodaję pokrojone jabłka. Całość dokładnie
mieszam, przelewam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZENIE
Formę z ciastem orzechowym z jabłkami
wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Umieszczam ją na środkowej kratce, ustawiając funkcję pieczenia w trybie „góra-dół” bez termoobiegu.
Ciasto orzechowe z jabłkami piekę przez 60 minut.
Spodobał Ci się najlepszy przepis na orzechowe ciasto z jabłkami? Zostaw komentarz, udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #życieodkuchni
PRZEPISY NA CIASTA I TORTY Z ORZECHAMI
Jeśli lubisz wypieki z orzechami koniecznie poznaj więcej naszych przepisów ("klikając" w nazwę ciasta automatycznie przeniesiesz się na stronę tego bloga z wybranym przepisem):
Komentarze
Prześlij komentarz